Židovský hřbitov ve Světlé byl založen roku 1886 jako náhrada za zaniklý starý hřbitov. Poslední zesnulí zde byli uloženi těsně po II. světové válce. Stojí zde 170 náhrobků s německými, hebrejskými i českými nápisy a náhrobky ze zrušených hřbitovů v okolí. Hřbitovní domek byl zbořen před rokem 1980.
Jižní část židovského hřbitova.
Židovský hřbitov ve Světlé nad Sázavou se nachází v těsném sousedství městského hřbitova v Komenského ulici. Založen byl v roce 1886 poté, co se přestalo pohřbívat na dnes již neexistujícím starém židovském hřbitově na předměstí Malá Strana. Na novém hřbitově se pohřbívalo do druhé světové války, výjimečně i po roce 1945. Dobře je dochováno 170 náhrobních kamenů s nápisy německými, hebrejskými, několik málo je i českých. Podél zdi jsou umístěny starší náhrobky ze zrušených židovských hřbitovů v Uhlířských Janovicích a Dolních Kralovicích.
Hřbitov je volně přístupný brankou vedle městského hřbitova za urnovým hájem.
Pavel Vlach, 6.4. 2014