Elektrárna poháněná dieselovým motorem byla postavena roku 1913 jako záložní a špičkový zdroj kadaňské energetické soustavy. Kromě vlastní výroby zde fungovala i rozvodna a mechanická dílna. Dnes soukromý objekt s truhlářskou dílnou. Nedaleko odtud se dochovala dobová trafostanice.
Graficke pismenko Bývalá elektrárna se nachází na jižním konci slepé Slunečné ulice. Vzhledem k současné majetkoprávní situaci není běžně přístupná. Kolem vede kadaňská naučná stezka, u vjezdu do areálu se nachází její zastavení číslo 10. Na odbočení Sluneční ulice ze Sukovy (pod mostem železniční trati Kadaň - Kaštice) se nachází historická trafostanice, u které podá informace tabule zastavení číslo 9.

Městská elektrárna II v Kadani
    Pro zajištění výroby elektřiny v obdobích s nedostatkem vody a jako špičkový zdroj byla roku 1913 postavena městská elektrárna II. Její generátor byl poháněn Dieselovým (vznětovým) motorem o výkonu 375 kW. Budova ve stylu geometrické secese v sobě dále obsahovala i rozvodnu, mechanickou dílnu, cejchovnu elektroměrů firmy Landys a Gyr a navijárnu motorů. Z východu k ní přiléhá patrový objekt, ve kterém se kromě úředních místností nacházely dva

Ivan Grisa, dle informační tabule Kadaňské naučné stezky, zastavení číslo 9 a 10, 15.5. 2011

technická památka