Notice: Undefined index: _CIS_TYP in /var/www/hrady/class/class.ciselnik.php on line 72
pomník železnice, Sebranice

pomník železnice

Sebranice, Kněžství
Nejkratší železniční trať dlouhá 4090 mm s klasickým rozchodem 1435 mm. Vybudována byla léta páně 2007 jako upomínka na nikdy nevystavěnou železniční trať spojující Litomyšl s Poličkou. V areálu u kapličky na Kněžství se nachází Pomník železniční tratě, koleje a stará lípa.
Graficke pismenko Na svátek sv. Václava 28. 9. 2007 při oslavách 660 let první písemné zmínky o obci Sebranice byl odhalen a slavnostně vysvěcen pomník neexistující železniční trati směr Litomyšl - Polička. Pomník stojí v místech plánované železniční stanice "Sebranice". Pomníkem je železniční trať dlouhá 4090 mm s klasickým rozchodem 1435 mm. Byla přeměřena komisařem agentury Dobrý den z Pelhřimova a byla shledána nejkratší funkční železniční tratí v ČR a je zapsána do České knihy rekordů. Trať vybudoval Spolek archaických nadšenců v roce 2007 jako upomínku na rozsáhlý projekt železniční tratě spojující Litomyšl s Poličkou, který se ale bohužel ...
Spolek archaických nadšenců, 26.9. 2010