Moje místa 0
Pozdně gotický kostel z konce 15. století, pravděpodobně dílo Andrease Günthera z Chomutova. Leží u staré obchodní cesty do Lipska. Objekt nikdy nebyl dostaven. Původní záměr svojí rozlehlostí a rozměry zřejmě přesáhl možnosti a význam lokality.
Kostel sv. Barbory od západu.
Graficke pismenko Kostel leží u staré obchodní trasy, směřující do Lipska, dnes ulice Lipská. Kostel je orientovaný rovnoběžně se silnicí vedenou jižně od kostela. Stojí na okraji terasy, nad údolím říčky Chomutovky. Po svahu dolů vede kamenné schodiště do ulice kostelní vedoucí přes Chomutovku. V prostoru, kde byla uvažována nedokončená kostelní loď, býval hřbitov, dnes parčík s památníkem obětí válek.
Radovan Smokoň, 2.3. 2010

historie

Vznik kostela lze datovat ke konci 15. století. Dle historických zpráv je možné objekt považovat za dílo stavitele Andrease Günthera z Chomutova, který je připomínán v letech 1518 až 1539 a snad také Hanse Günthera z Oberdorfu, pravděpodobně jeho příbuzného z Horní Vsi u Chomutova. V roce 1584 byla rozestavěná stavba kostela zničena silnou bouří. Nový majitel panství Jiří Popel Lobkovic pak začal v roce 1593 připravovat velkolepý záměr

Radovan Smokoň - zdroj: Průzkum sakrálních objektů okresu Chomutov r. 2000, 3.3. 2010