Tvrz byla postavena přibližně na konci 14. stol. Tvrz přímo není v písemných pramenech zmiňována, snad ji postavili bratři Ondřej, Hroch a Beneš kteří se píší z Proseče r. 1391. V 2. pol. 15. stol. byla Proseč připojena k Lipnici, tím patrně ztratila na významu a zanikla. R. 1538 se zmiňuje jen ves.
Graficke pismenko První zpráva o vsi Proseči je z r. 1543, kdy byla majetkem Trčků z Lípy. I když písemné zprávy o založení tvrze chybějí, lze podle architektonických prvků soudit, že vznikla ve 14. století. Snad byla sídlem bratrů Ondřeje, Hrocha a Beneše z Proseče, kteří se připomínají v r. 1391. Další osudy tvrze ani vsi nejsou známy.
Z věžovité tvrze dodnes stojí přízemí. Na západní straně je vylámaný vchod, na východě je zachováno okénko s původním ostěním. Zřícenina tvrze stojí na východním okraji vsi za domem čp. 13. Okolí je změněno zástavbou, takže nějaké další stopy po stavbách či opevnění se nezachovaly.
Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Východní Čechy, 30.3. 2004

historie

Na konci 14. století si neznámý stavebník postavil poměrně jednoduchou tvrz typickou pro nižšího šlechtice té doby. Za celou dobu její existence se nedochovala jediná přímá zmínka, o tvrzi víme pouze z přídomků jejích majitelů. Po připojení zboží k nedaleké Lipnici někdy ve druhé polovině 15. století byla tvrz opuštěna a zpustla - roku 1538 je připomínána již jen ves. Z tvrze se dochovalo pouze torzo čtverhranné minimálně jednopatrové spíše

Pelhřimov  (PE)
    Proseč