Barokní farní budova z r. 1729 na místě starší dřevěné fary. Autorem stavby je pravděpodobně významný rakouský barokní architekt a stavitel italského původu Antonín Erhard Martinelli. Ve výklenku přední fasády je barokní soška Madony s Ježíškem.
© Milan Caha 04/2009
Graficke pismenko Mladé Buky leží 7 kilometrů od okresního města Trutnov, na silnici na Pec pod Sněžkou. Fara stojí na návrší jihovýchodně od centra obce, v dolní části areálu dále tvořeném kostelem, zvonicí, výklenkovou kapličkou a novým hřbitovem (založeným v roce 1866). Dostanete se k němu po silnici č. 14 (vedoucí směrem na Hostinné).
27.4. 2009

historie

Dnešní budova fara byla postavena v roce 1729 na místě starší roubené farní budovy. Autorem stavby je pravděpodobně významný rakouský barokní stavitel italského původu Antonín Erhard Martinelli, mimo jiné i stavitel radnice v Českých Budějovicích, autor barokních přestaveb zámků Hluboká a Vranov nad Dyjí. Ve výklenku přední fasády je barokní soška Madony s Ježíškem.
    Milan Caha (zdroj:POCHE, E.: Umělecké památky Čech 2. K - O. Academia, Praha 1978), 27.4. 2009

Trutnov  (TU)