Památkově chráněná přehrada, postavena pod soutokem říčky Hejlovky a Jankovského potoka v l. 1921–27 podle projektu Josefa Řeřichy. Hráz dlouhá 118 m je z lomového kamene. Objem nádrže je 2,32 mil. m3 a plocha hladiny 38 ha.
© Milan Caha 08/2008
Graficke pismenko Vodní dílo Sedlice leží na 63 km toku Želivky, pod soutokem říčky Hejlovky a Jankovského potoka. U hráze přehrady se potkávají tři turistické značky, po kterých se můžeme dostat do Humpolce, Želivi, Červené Řečice či do Pelhřimova. Přehrada je využívána i k rekreačním účelům. Nedaleko hráze je kiosek s občerstvením.
7.3. 2009

popis

Památkově chráněná přehrada, jedna z nejstarších na území České republiky, byla postavena v letech 1921 – 1927. Autorem projektu je Ing. Josef Řeřicha. Hráz přehrady je gravitační, zděná z lomového kamene (na stavbu ho bylo použito cca 20 000 m3) a obezděna žulovými bloky. V koruně je hráz dlouhá 118 metrů, výška nad základovou spárou je 20 metrů. Jejím hlavním účelem byla akumulace vody pro výrobu špičkové elektřiny ve vodní elektrárně Sedlice.

Milan Caha (zdroj: kol.:Technické památky v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. III. díl, P-S., Libri, Praha 2003), 7.3. 2009

technická památka
    smírčí kámen