Původně gotický kostel poprvé zmiňovaný v 1. pol. 14. stol. barokně přestavěný ve 2. pol. 18. stol. V kryptě kostela pohřben roku 1578 hrabě Kryštof Šlik.
Graficke pismenko Farní kostel sv. Martina stojí na náměstí Karla IV., v severozápadní části města a patří spolu s hradní věží mezi nejzajímavější objekty tohoto města. Při pohledu na kostel od centra Nejdku je dobře vidět štít zdobený sochou, sloupy stojící při kostele i socha sv. Jana Nepomuckého stojící mezi stromy. Za kostelem na pozadí Krušných hor se tyčí zbytky věže hradu.
L.P.; Kolektiv autorů: Umělecké památky Čech 2, [K/O], Academia, 1978, 16.1. 2009

turistické

V těsné blízkosti kostela se nachází: Socha sv. Jana Nepomuckého – pískovcová socha z roku 1710 Sloup nejsvětější Trojice – snad morový sloup zobrazující Trojici boží Bolestnou z roku 1715, přenesený ke kostelu v roce 1924 Mariánský sloup – pískovcový sloup z roku 2005 od Michaela Moravce vysoký 12 m se sochou sv. Panny Marie

historie

Původní kostel sv. Martina je podle některých autorů zmiňován již v zápisech ze 14. stol. Původně malý gotický kostel byl v letech 1755–1756 barokně přestavěn.

Kostel sv. Martina
    Jedná se o jednolodní kostel s uzavřeným půlkruhovým presbytářem. Při jižní straně lodi je sakristie. Jihozápadní průčelí je členěno pilastry a zakončeno štítem s nikou. V souvislosti s tímto kostelem je nejčastěji zmiňován renesanční náhrobní kámen zobrazující nejspíše hraběte Kryštofa Šlika, pohřbeného v kryptě roku 1578.

Karlovarský kraj
     Karlovy Vary  (KV)