Evangelický kostel na Horním předměstí. Původní kostel bez věže byl postaven v letech 1709-22. V roce 1750 rozšířen o západní část a postavena věž. Mohutná barokní stavba dominuje panaromatu města.
Celkový pohled na monumentální stavbu evangelického kostela.
© Jan P. Štěpánek 03/2006
Graficke pismenko Luterský milostivý kostel Ježíše Krista, jak zní celý oficiální název této stavby, se nachází na jihovýchodním konci Horního předměstí města Těšína, na Kostelním náměstí. Pozdně barokní chrám tvoří pohledovou dominantu východní části historického města díky své vysoké a štíhlé siluetě, která shlíží z mírného návrší na celé historické jádro města a Zámeckou horu.

Muzeum protestantismu
    Roku 2009 bylo na druhé galerii Ježíšova kostela otevřeno Muzeum protestantismu. Stálá expozice přibližuje dějiny luterství na Těšínsku od reformace až do současnosti. Muzeum je možno navštívit každý pátek ve 14.00 hodin. Vstup je bočním vchodem do kostela. Je možno také sjednat individuální termín prohlídky na e-mailu biat@cieszyn.org.pl.
    Daniel Spratek , 28.10. 2009

Historie a popis evangelického kostela
    Císař Josef I. přiznal podle altranstädtské smlouvy slezským evangelíkům právo na budovy šesti kostelů: “... nedaleko města...“ Těšína, za hradbami, mimo dosah dělostřelby a z netrvanlivého materiálu, bez věže a zvonů. Místo stavby těšínského evangelického kostela určil v roce 1709 císařský vyslanec Ludvík Sinzendorf. Stavba pozdně barokní budovy podle projektu architekta Jana Jiřího Hausrückera z Opavy započala v roce 1710 a trvala do roku

Jan P. Štěpánek, Města a městečka v Čechách na Moravě a ve Slezsku (K.Kuča, Libri, Praha 1997), web, 8.3. 2006