Patrně již z roku 1225. Původně klášterní, dnes farní kostel. Pohřební místo těšínských knížat. Mohutná gotická stavba z režného zdiva. Počátkem 90. let 18. stol. proběhla rekonstrukce a vzniklo souřasné barokní průčelí.
Hlavní obrázek místa
Celkový pohled na kostel od jihovýchodu
Hlavní farní chrám města Těšína, či spíše jeho dnešní polské části, je kostel sv. Máří Magdalény na Dominikánském náměstí, jižně od hlavního náměstí. Stavba má historické základy již v polovině 13. století, kdy byla tento součástí dominikánského kláštera. Kostel byl velmi podporován těšínskými knížaty, kteří byli do jeho hrobek pohřbíváni. Po zrušení kláštera a vyhoření původního farního chrámu sv. Máří Magdalény v centru města, byl starší klášterní kostel rekonstruován a změněn na nový farní. Současně na něj bylo přeneseno i jméno patronky – sv. Máří Magdalény. Kostel je tvořen mohutnou gotickou stavbou na půdoryse latinského kříže. Průčelí bylo po roce 1790 opraveno v duchu pozdního baroka a nadcházejícího klasicismu. Největším lákadlem farního kostela je hrobka těšínského knížete Přemysla I., vytvořená žáky Petra Parléře, která je velmi podobná náhrobkům Přemyslovců a Lucemburků umístěných v katedrále sv. Víta na Pražském hradě.
Jan P. Štěpánek, 12.8. 2006
historie

Historie kostela sv. Máří Magdalény

Kostel sv. Máří Magdalény stojící na dnešním Dominikánském náměstí byl založen patrně již ve 13. století. Původně se v místech současného chrámu nacházel dominikánský klášter s kostelem Matky Boží. Klášter byl založen patrně kolem roku 1225. Celá stavba mohla být dokončena do roku 1289. Klášter byl až do roku 1496 situován mimo těšínské hradby. Kostel byl od počátku zamýšlen jako pohřební místo těšínských knížat. Kníže Přemysl nechal přistavět ke kostelu kapli sv. Spasitele. Od počátku 16. století klášter rozprodává sevé majetky a roku 1540 zaniká. V roce 1545 daruje kníže Václav Adam dominikánský kostel luteránům a jižně od kláštera vyrostlo na místě klášterních zahrad Nové město. V roce 1611 kníže Adam Václav klášter obnovil. V roce 1790 klášter definitivně zaniká a dominikáni odcházejí do Krakova. Původní, nejprve dřevěný a později zděný kostel sv. Marie Magdalény se nacházel na současném Divadelním náměstí. Za velkého požáru města tento…  číst dále

Jan P. Štěpánek podle Města a městečka v Čechách na Moravě a ve Slezsku (K.Kuča, Libri, Praha 1998) a překladu z polského textu, 9.8. 2006

Další texty historie

Komentáře