Nepatrné relikty vojenské strážnice vystavěné r. 1790 při Rak.-Prus. hranici. Zaniká již v 18. stol., kdy se stává oblíbeným turistickým cílem. Výborný výhled severně na Szczelinec Welki – „Velkou Hejšovinu“, nejatraktivnější část Stolových hor.
Graficke pismenko Honosnné jméno nesoucí fort Karola je ve skutečnosti nevelkou strážnicí na bývalé Prusko – Rakouské hranici. Vystavěna zde byla roku 1790 na rozkaz pruského krále Bedřicha Viléma II majorem Bonawenturou von Rauchem (pojmenována na počest císaře Karla VI.). Nikdy nesehrála zásadnější vojenskou roli, zaniká již ve století XIX. Zapomenuta však nebyla.

Pevnůstka na vrcholu kopce Ptak (841m n.m.) se velmi rychle stala oblíbeným cílem pravidelných romantických procházek. Velkým dílem k tomu přispěl krásný výhled, který se nám odsud k severu otevírá z vrcholové plošinky. Kolem se rozprostírající Góry Stołowe (a zejména jejich centrální část Szczelinec Welki – „Velká Hejšovina“) vás budou lákat bizarními útvary. Neodolávejte.