Pomník postavený ve formě kamenného obelisku roku 1913 ke 100. výročí bitvy u Chlumce a Přestanova připomíná generála von Kleist, velitele pruského sboru, který svým nečekaným příchodem 30. 8. 1813 odřízl francouzské armádě ústupovou cestu do Saska.
Graficke pismenko Pomník pruského generála Friedricha von Kleista se nachází u silnice na začátku obce Nakléřov ve směru od Telnice, naproti místu kde stával kostel sv.Josefa. U pomníku je sice umístěna informační tabule, ale informace jsou na ní pouze hodně obecné, ba dokonce chybné.
Vladimír Studecký, 27.9. 2005

historie

Pomník byl vystavěn r.1913 jako upomínka na pruského generála Friedricha von Kleista, který před polednem 30.8.1813 nečekaně přitáhl Nakléřovským průsmykem se svým vojskem, čímž rozhodl bitvu ve prospěch spojenců. Francouzská vojska císaře Napoleona byla poražena. Za tuto akci získal šlechtický přídomek "von Nollendorf"- z Nakléřova. Přesto na dnešní podobě památníku není o generálu Kleistovi ani zmínka. Na zadní stěně pomníku je