Moje místa 0
Pramen minerální vody Dr. Šťastného (Gejzír) byl pův. upraven jako studna (7 m). R 1929 byl hlubinným vrtem získán pramen tryskající do výše 20 m. Byl opakovaně upravován, r. 1963 poškozen. Znovu navrtán r. 1967 a upraven do dnešní podoby. Nese jméno MUDr. Františka Šťastného, hrdiny 2. sv. války.
Luhačovice - Pramen Dr.Šťastného
© Ivo Rozehnal, 05/2011
Pramen Dr. Šťastného vyvěrá na kraji lázeňského parku nedaleko divadla. Je volně přístupný a slouží k pitné lázeňské kůře.
Standa Brebera, 23.6. 2005

historie

Pramen Dr.Šťastného byl navrtán v roce 1929 a jeho název byl Gejzír. Původně tryskal až do výše 20 m. V roce 1963 však byl vrt poškozen a znovu byl navrtán v roce 1967 a upraven do současné podoby. Pramen nese jméno Dr. Šťastného.
    Pramen Dr. Šťastného (původně zvaný Gejzír) v Luhačovicích
    V Luhačovicích je minerální voda čerpána z řady pramenů. První prameny byly zachyceny v 2. pol. 17. stol. Od té doby oblíbenost "luhačovické vody" stále stoupala. Dnešní pramen Dr. Šťastného byl původně upraven jako studna Janovka s hloubkou 7 m. Snaha o rozšíření luhačovické zřídelní základny a získání nezávadné minerální vody z větších hloubek vedla k provedení hlubinných vrtů - koncem roku 1929 byl navrtán pramen Gejzír (dnešní pramen Dr.