Žulový křížový kámen o rozměrech 103 cm x 56 cm x 20 cm stojí na protržené hrázi zaniklého rybníka Kvášovec. Na čelní straně má vytesán plastický reliéf tlapatého kříže, dnes již téměř nečitelný český text a letopočet 1693. Dle pověsti se zde 24. června 1693 utopili dva bratři z Nových Bříští.
© Milan Caha 04/2020
Žulový křížový kámen o rozměrech 103 cm x 56 cm x 20 cm stojí na protržené hrázi zaniklého rybníka Kvášovec. Horní část kamene je okosená, na čelní straně má vytesán plastický reliéf tlapatého kříže, dnes již téměř nečitelný český text a letopočet 1693. Dle pověsti se zde 24. června 1693 utopili dva bratři z Nových Bříští. Kámen je památkově chráněn od 3. 5. 1958.

pověsti

Podle pověsti se kolem rybníka vraceli z pole dva bratři z Mladých Bříští. Bylo poledne oba byli po orání zpocení a mladší bratr dostal chuť se vykoupat. Starší jej varoval, že je v rybníku vodník. Mladší varování nedbal a vjel do vody i s koňmi a voda se nad nimi zavřela. Starší bratr se ho snažil zachránit a bohužel i on při tom přisel o život. Protože se bratři jmenovali Kvášové, zadalo se rybníku říkat Kvášovec. Lidé pozěji rybník z pomsty

Milan Caha (zdroj: Pavel Koubek: Krajem zapomenutých svědků, Nová tiskárna Pelhřimov, 2007), 22.4. 2020
    smírčí kámen
     Pelhřimov  (PE)