Kapli nechal postavit František Julius syn vévody ze Sachsen-Laenburgu, jehož otec r. 1665 koupil panství od hraběte Šlika. Kaple zasvěcená Neposkvrněnému početí Panny Marie málem nepřežila dobu po roce 1945, v září 1994 se však dočkala znovuzrození.
Kaple na vrchu Mědník
Graficke pismenko Kaple Neposkvrněného početí Panny Marie se nachází na vrcholu Mědníku - Kupferhubel (910 m n. m.), který je dominantou obce Měděnec, ležící na hřebenu Krušných hor. Na jižním úbočí Mědníku také nalezneme kapli Srdce Ježíšova z roku 1935. Měděnec leží na silnici č. 223 východním směrem od Božího Daru, směrem na Klášterec nad Ohří nebo Chomutov. Měděncem prochází modře a červeně značené turistické stezky z Perštejna, Kovářské, Klínovce a značené cyklotrasy z Klášterce, Božího Daru a Hory Svatého Šebestiána. Na kraji osady směrem od Božího Daru lze odbočit doleva do kopce a dostat se k úbočí Mědníku. Auto lze nechat omezeně u kraje cesty, na kole ...
6.4. 2003

Mědník, Měděnec
    Vznik osady "Mědník" byl úzce spojen s důlní činností, která na zdejším stejnojmenném pahorku probíhala pravděpodobně již od 10. století. První doložené zprávy o těžbě pochází až z roku 1449. V této době se zde dobývaly hlavně stříbronosné měděné rudy. Od roku 1520 byl již Měděnec městečkem s privilegiem svobodného výkupu stříbra. Na svazích Mědníku jsou dodnes patrny pozůstatky dřívějšího dolování, trvajícího několik staletí. Kapli ve tvaru

Chomutov  (CV)
    Měděnec