Kamenný tříobloukový most vznikl zřejmě v letech 1712-1713 a r. 1717 byl doplněn o sochu sv. Jana Nepomuckého. V r. 2011 se uvažovalo o jeho zbourání, k čemuž však naštěstí nedošlo a nakonec byl zařazen mezi kulturní památky ČR. V r. 2013 proběhla jeho celková rekonstrukce.
© Luděk Vláčil 03/2017
Graficke pismenko Obec Dlouhá Loučka vzniklá spojením obce Horní Dlouhá Loučka a městyse Dolní Dlouhá Loučka leží v Olomouckém kraji v okrese Olomouc. Kamenný klenbový most se sochou je druhým nejstarším mostem v olomouckém regionu. Starší podobná stavba je už jen v Litovli. V obci Dlouhá Loučka se nacházejí ještě dva další historické mosty. Tento nejstarší je umístěn nejníže po toku řeky Oslavy. Další tentokrát jednoobloukový a patrně nejmladší most stojí u návsi. Třetím historickým mostem je ten, který vede k hornímu zámku řádu německých rytířů. Tento zámek bohužel neměl tolik štěstí jako Svatojánský most a po požáru a následné nepovedené ...
Luděk Vláčil - zdroj: http://www.rozhlas.cz, http://olomoucky.denik.cz a další, 12.3. 2017

historie

Kamenný most na silnici do místní části Plinkout byl vybudován z lomového kamene zřejmě v letech 1712-1713. V roce 1717 na něj byla umístěna socha sv. Jana Nepomuckého. Kvůli nákladní dopravě se v roce 2011 dostal do havarijního stavu. Správa silnic Olomouckého kraje se rozhodla most zbourat a nahradit jej novým. S tím však nesouhlasili zastupitelé obce ani místní obyvatelé, kterým se podařilo nechat most zapsat do seznamu kulturních památek a

most
     Olomouc  (OL)