Pomník „Sklo a kámen“ se od r. 1992 nachází v parčíku na náměstí Trčků z Lípy před radnicí jako symbol sklářské a kamenické historie města Světlá nad Sázavou. Ztvárňuje lámání i opracování kamene a výrobu olovnatého křišťálu. Autorem tohoto uměleckého díla je akademický sochař Roman Podrázský.
Sklo a kámen
© Jiří Špaček, 08/2015
Graficke pismenko Světlá nad Sázavou je prvně doložena r. 1207 v majetku vilémovského kláštera benediktinů. V r. 1855 se stala městem. Ve Světlé se křižují silnice II/150 (Votice-Havlíčkův Brod) a II/347 (Habry-Humpolec). Na východním okraji se nachází nádraží na rychlíkové trati 230 z Kolína přes Havlíčkův Brod do Brna. Z něho též vychází populární lokální trať 212, která sleduje tok Sázavy od Světlé přes Ledečko až do Čerčan a je lidově nazývána Posázavský pacifik. Městem dále procházejí významné turisticky značené trasy, zejména červeně značená dálková trasa, která přichází od Havlíčkova Brodu a dále sleduje tok Sázavy až k jejímu ústí do Vltavy u Davle. ...
Jiří Špaček , 19.11. 2015

historie

Pomník „Sklo a kámen“ se nachází v parčíku na náměstí Trčků z Lípy před radnicí města Světlá nad Sázavou poblíž kostela sv. Václava a symbolicky ztvárňuje lámání a opracování kamene a výrobu olovnatého křišťálu - v minulosti dvou hlavních oborů činnosti zdejších obyvatel. Autorem tohoto uměleckého díla je akademický sochař Roman Podrázský. Žulový blok pochází z blízkého lomu Horka. Světlá nad Sázavou je označována jako město skla a kamene.

Jiří Špaček (s využitím internetových stránek wikipedie), 19.11. 2015