Impozantní pomník zdejším obětem 1. světové války, zv. Kalich hořkosti, dílo sochaře Engelberta Kapse z r. 1929.
Graficke pismenko Jihozápadně od penzionu Rejvíz, na začátku lesního porostu vlevo od silnice na Jeseník, stojí impozantní památník obětem 1.světové války. Postaven byl v roce 1929 na památku 11 zdejších mužů, kteří padli v 1. světové válce. Autorem zajímavého díla zvaného "Kalich hořkosti" je jesenický sochař Engelbert Kaps (1888 Frývaldov, nyní Jeseník -1975 Německo). Stavba se skládá z pěti kamenných pilířů 6 m vysokých v pěticípém půdorysu. Každý pilíř je ukončen letopočtem doby války (1914-1918). Pilíře spojuje uvnitř stojící kalich. Na každé straně kalichu je znázorněn výjev - loučení s rodinou, válečné boje, smrt vojáka, anděl smrti a nápis v němčině. ...
Ivo Rozehnal - zdroj k článku infotabulka v místě, 25.6. 2015