Hrady.cz
Na hoře, pokládané tradičně za duchovní střed Čech, vznikla neznámo kdy dřevěná kaple, nahrazená po 1126 Soběslavem I. jako poděkování za vítězství nad Lotharem III. u Chlumce kamennou rotundou. V 19. stol. puristická úprava, rekonstrukce 1966–74.
Kaple sv. Jiří a sv. Prokopa na hoře Říp - letecký snímek
Graficke pismenko Na horu Říp se dostanete z Krabčic, Rovného či ze Ctiněvse. Vyťapejte nahoru, a přivítá vás kaple zasvěcená sv. Jiří a sv. Vojtěchu a také bouda s nápisem občerstvení. :-)
2.8. 2002

historie

K hoře Říp 455,5m.n n, která tvoří výraznou dominantu Polabské nížiny, se vztahuje pověst o příchodu praotce Čecha, a je tak od nepaměti jedním ze základních symbolů českého národa. Na vrcholu stojí o samotě kaple zasvěcená sv. Jiří a sv. Vojtěchu. Románská rotunda s polokruhovitou apsidou a válcovou západní věží byla roku 1126 obnovena knížetem Soběslavem I. na paměť jeho vítězství nad římským císařem Lotharem v bitvě u Chlumce. Rotunda