Hrady.cz
Cihlový most, dlouhý přes 100 m, dal postavit kolem r. 1629 kardinál František z Ditrichsteina, aby spojoval s pevninou letohrádek Insel, obklopený Novým rybníkem. Později byl rybník vypuštěn. V l. 1949–89 byla oblast nepřístupná (hraniční pásmo), a most byl postupně z větší části zanesen náplavami.
Graficke pismenko K cihlovému mostu se dostanete nejlépe po silnici číslo 40, vedoucí z Mikulova do Břeclavi. U bývalého mlýna asi 1 km před Sedlcem odbočíte doprava (při cestě z Mikulova) a dáte se malou asfaltkou po hrázi Nového rybníka. Cestou přejdete železniční trať a přes cyklostezku, směřující doprava podél železniční tratě, se dáte rovně polní cestou. Celková délka je asi 750 m. Na křižovatce polních cest odbočíte doprava a u Rybničního potoka (jiný tam neteče) se dáte doprava. Zde již uvidíte šest oblouků cihlového mostu. I když cesta k mostu je trochu složitější a ne zrovna jednoduchá, stojí tato zajímavá a prozatím téměř neznámá památka mostní architektury za vidění.
Rodochrozit, 21.7. 2012

historie

Cihlový mnohaobloukový most, dlouhý přes sto metrů, byl postaven koncem 30. let 17. století, aby spojoval s pevninou letohrádek Insel, stojící na vyvýšenině Tichý ostrov, obklopené Novým rybníkem. Letohrádek (později lovecký zámeček) nechal postavit kolem r. 1629 kníže a kardinál František z Ditrichsteina, jenž se zasloužil o rozkvět města Mikulov v l. 1611–1636. Letohrádek s parkovou úpravou okolí byl postaven jako výletní a odpočinkové místo

Rodochrozit, E. Horáková, 21.7. 2012