Buquoyská rezidence vznikla v l. 1634–44 přestavbou rožmber. panského domu, kterou zadala hraběnka Marie Magdalena Buquoyová. Rezidence v l. 1636 a 1644 rozšířena, r. 1718 zvýšena. Po dostavbě zámku (1806) rezidence upravena na kanceláře a byty úředníků. Později sídlo okresního soudu, dnes hotel.
Bývalá Buquoyská rezidence zaujímá celou východní stranu náměstí v Nových Hradech. Dnes slouží jako hotel a restaurace.
Zdeněk Susa, 16.7. 2012

historie

Novohradské panství dlouho patřilo rodu Rožmberků – až do roku 1611, kdy rod vymřel a panství zdědili Švamberkové. R. 1615 zdědil panství Petr ze Švamberka, čelní představitel českého stavovského povstání proti vládě Habsburků, konkrétně Ferdinandovi II. Habsburskému. Město s hradem bylo proto r. 1619 obléháno císařským vojskem pod velením generála Karla Bonaventury Buquoye a po pádu pevnosti získal generál Buquoye panství odměnou do svého

Zdeněk Susa, E. Horáková podle: Umělecké památky Čech 2., Emanuel Poche a kol., Academia 1978; http://www.rezidencenh.cz; informační tabule; Ohrožené hrady, zámky a tvrze Čech, Jiří Úlovec, Libri 2005, 16.7. 2012

popis

Trakty jednopatrového, nepravidelně obdélného komplexu rezidence jsou rozvrženy kolem dvou vnitřních dvorů. Reprezentační prostory byly situovány směrem do náměstí, kde tvoří hlavní průčelí 63 metrů dlouhou frontu o 13 okenních osách. Hlavní průčelí bývalé rezidence Buquoyů sestává ze dvou částí – z jednopatrové starší části s půlkruhovým bosovaným portálem a jednopatrové novější části se zvýšeným přízemím, lichoběžníkovým atikovým štítem,

Zdeněk Susa, E. Horáková dle Umělecké památky Čech 2., Emanuel Poche a kol., Academia 1978, 27.10. 2012