Skalní brána

Kotýřina
Přírodní výtvor vznikl bochníkovitým zvětráváním amfibolicko-biotitické porfyrické žuly typu Čertova břemene. Tvoří jej tři balvany o rozměrech od 3,5 m do 1,2 m, výška průchodu je cca 1,6 m, délka téměř 4 m. Leží na naučné stezce Kovářovsko.
Skalní brána u Kotýřiny
© Milan Caha 09/2009
Graficke pismenko Skalní brána leží na žluté turistické značce (a zároveň na naučné stezce Kovářovskem) asi 1,5 km od centra Kovářova.

Přírodní výtvor, který vznikl typickým bochníkovitým zvětráváním amfibolicko-biotitické porfyrické žuly typu Čertova břemene, typické horniny středočeského plutonu na Sedlčansku a Kovářovsku, pocházející z prvohor. Zde byly tři velké balvany o rozměrech od 3,5 m do 1,2 m. seskupeny tak, že dva vytvořily pilíře a třetí překlad ležící na obou spodních. Celé seskupení tedy připomíná bránu. Průchod mezi balvany je dlouhý 3,6 m a široký od 40 do 100 cm. Výška brány je v průměru 1,6 m. Takovéto neobvyklé skalní útvary bývaly místem pohanských rituálů a často se kolem nich nacházely jejich archeologické pozůstatky. Zde však takovéto aktivity nebyly prokázány.