Evropsky významná kubistická stavba podle projektu architekta Pavla Janáka. Vystavěna v letech 1912–1913 stavitelem Karlem Postráneckým pro Jana Drechsela, tehdejšího pelhřimovského okresního hejtmana a císařského radu. Dnes firemní sídlo.
© Milan Caha 10/2007
Graficke pismenko Drechselova vila čp. 331 je významnou kubistickou stavbou v celoevropském kontextu. V stylově velmi čisté kubistické podobě ji v letech 1912–1913 vystavěl stavitel Karel Postránecký podle projektu architekta Pavla Janáka. Byla postavena pro Jana Drechsela, tehdejšího pelhřimovského okresního hejtmana a císařského radu. Dnes slouží vila jako firemní sídlo.

Patrová vila s téměř čtvercovým půdorysem stojí na nároží dnešní Strachovské a Pichmanovy ulice. Má výraznou hlavní římsu, uliční průčelí v přízemí má čtyři okna a je zdobeno lineární a diagonální kubistickou plastikou. Krytou terasu zdobí pět sloupů křížového půdorysu, které jsou stylizovány do podoby kubistického kalichu. Rovněž další doplňky – jako jsou například mříže a kliky – mají kubistické tvarosloví.

Pelhřimov  (PE)