První zmínky o broumovském klášterním pivovaru pocházejí ze 16. století. Původně byl umístěn přímo v klášteře. Po několika požárech v 17. století byl v l. 1712–14 přenesen na místo, kde stojí a vyrábí pivo dodnes.
vjezd do pivovaru
© Milan Caha 08/2009
Graficke pismenko Kdy začalo vaření piva v broumovském klášteře, není doloženo. Lze předpokládat, že pivo se zde pro potřeby mnichů vařilo již ve středověku. Na etiketě uváděný rok 1348 se vztahuje k udělení městských práv Broumovu a s pivovarem toho má jen málo společného. Písemné doklady o pivovaru pocházejí až ze 16. století. Klášterní pivovar byl původně umístěn přímo v klášteře, v přízemí západního křídla. Nejstarším známým sládkem zde byl Johann Verner, který zemřel v roce 1633. V letech 1659–1661 bylo na jih od klášterního kostela postaveno tzv. nové stavení – dvě křídla budovy, ve které našel útočiště mimo jiné i pivovar. V 17. století – 18. 6. ...
Milan Caha (zdroj: www stránky pivovaru a www.pivovary.info), 17.8. 2009