Muzeum čs. opevnění s expozicí o budování a životě v pohraničním opevnění umístěné v objektu pěchotního srubu K-S 14 (U cihelny). Tento oboustranný dvoukřídlý pevnostní objekt byl vystavěn na podzim r. 1936.
pěchotní srub K-S 14 od východu
© Jan P. Štěpánek 10/2008
Graficke pismenko Pěchotní srub K-S 14 zvaný „U cihelny“ je bývalý oboustranný dvoukřídlý pevnostní armádní objekt nacházející se na severním okraji východočeského města Králíky, nedaleko silnice z Králík do Prostřední Lipky.
V interiéru srubu je zřízeno muzeum československého opevnění mapující období budování těchto objektů i život v nich. Zvláštní místo v expozici je věnováno četaři Arnoštu Hradovi, který raději zvolil smrt, než by svěřený objekt opustil.
Muzeum je přístupné pouze v návštěvní době. Prohlídku lze spojit s Vojenským muzeem Králíky, které sídlí v sousedním areálu bývalého zemědělského družstva.

Historie a popis objektu
    Historie pěchotního srubu K-S 14 zvaného „U cihelny“ započala 29. července, kdy bylo rozhodnuto o výstavbě několika armádních pevnostních objektů podúseku Králíky. Samotný objekt byl započat betonován 9. 9. 1936. Práce byly ukončeny již 8. října 1936. Za tuto dnes neuvěřitelně krátkou dobu bylo upotřebeno přes dva tisíce kubických metrů toho nejkvalitnějšího betonu. Srub byl vybaven dvěma protitankovými děly, dvěma dvojčaty těžkých kulometů,