Notice: Undefined index: _CIS_TYP in /var/www/hrady/class/class.ciselnik.php on line 72
hrad Ledeč nad Sázavou, Ledeč nad Sázavou
Hrady.cz
Původně gotický hrad ze 14. stol. přestavěn renesančně, upraven barokně. Po smrti Jana z Říčan a z Ledče (r. 1488) patřil Mikuláši Trčkovi z Lípy, po něm Burian Trčka a po jeho smrti připadlo Markétě z Říčan. Naposledy obnoven po požáru r. 1879. Hrad postupně prochází rekonstrukcí.
Hrad Ledeč
Celkový pohled na hrad s obnovenými fasádami

Městské muzeum - expozice na hradě:

Graficke pismenko Expozice městského muzea na hradě je ve stylu 30. let minulého století, včetně výstavních vitrín. Expozice se týká historie města – archeologie, etnografie, nářadí a výrobky, sbírka mincí a papírových platidel, atd.
V galerii muzea se pořádají krátkodobé výstavy současných tvůrců.
V sezoně je veřejnosti přístupná také 32 m vysoká věž bergriftového typu, ze které je vidět daleko do okolí.

historie

První zmínka o Ledči je z r. 1257, kdy se po ní psal Vavřinec z Ledče; později se tu uvádějí další vladykové z Ledče, r. 1262 Slávek, r. 1280 Bohuslav, r. 1309 Lipold a po něm r. 1316 tři bratři, Heřman ze Zbyslavic, Mikuláš z Bělé a Zdeněk z Ledče. Poslední z nich, Zdeněk z Ledče, v první polovině 14. století zřejmě založil ves Ledeč s farním kostelem sv. Petra a Pavla, připomínaným poprvé v r. 1360, kdy ves již patřila Závišovi z Ledče. Snad

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Východní Čechy, http://hrad.ledecns.cz, 12.5. 2006