Bedřichův klaus

Fridrichův klaus, Friedrich Klause, Bedřichův klaus, Bedřichova nádrž, Bedřichův splav
Vodní nádrž (klaus) pro regulaci vody na splavování dříví na říčce Bílá. Postavena na přelomu 50. a 60. let 19. stol. Pojmenována podle ol. arcibiskupa Bedřicha z Fürstenberku. R.1958 poničena povodní. Stejně tak v r.1996 a 1997. V r.2005 obnovena.
Bedřichův klaus
v pozadí hájovna, která snad byla postavena zároveň s klausem jako obslužný objekt
© Jan P. Štěpánek 11/2007
Graficke pismenko Nejpřístupnějším a díky tomu také nejznámějším beskydským klausem je tzv. Bedřichův klaus. Říká se mu také Fridrichův klaus či Fridrichův splav. Nese jméno slavného majitele, olomouckého arcibiskupa Bedřicha z Fürstennberku.V minulosti sloužil pro regulaci vody při plavení dříví pro Frýdlantské železárny.
Nachází se těsně při silnici z Bílé na Horní Bečvu, asi jeden kilometr od kaple na Hlavaté směrem na Bílou.
V letech 2003 až 2005 prošel klaus náročnou rekonstrukcí a návštěvníci opět mohou obdivovat jeho původní vzhled.

Pojem "klaus"
    Klausy byly menší vodní nádrže a přepážky na horských potocích a říčkách hluboko v horách, které sloužily k regulaci vody při splavování palivového dříví pro železárny ve Frýdlantě, Bašce či Lískovci u Frýdku.

historie

Bedřichův klaus byl pojmenován po landkraběti a olomouckém arcibiskupu kardinálu Bedřichovi (Fridrichovi) z Füstenberka, který zdejší pozemky vlastnil. Objekt samotný vznikl patrně v padesátých či šedesátých letech 19. století, před první velkou odbytovou krizí, která frýdlantské železárny postihla v letech 1863 – 65. Splávka dřeva v úseku pod Bedřichovým (Fridrichovým) klausem probíhala v rozmezí let 1860 – 1910, respektive i po tomto datu.

Jan P. Štěpánek podle Mgr. Jaromír Polášek: Plavení dřeva a zaniklé výrobní objekty v oblasti Moravskoslezských a Slezských Beskyd, 2002 - 2006, 27.11. 2007

Popis Bedřichova klausu
    Fridrichův klaus je situován do plochého údolí říčky Bílé (Ostravice), asi 2,1 až 2,3 km po proudu od pramene na Hlavaté. Původní hráz klausu byla postavena z otesaných pískových kvádrů, které byly v líci pečlivě opracovány a v řádkovém uložení zajištěny kovanými železnými kleštinami – sponami. Jádro hráze naproti tomu bylo sestaveno z méně pečlivě opracovaných kvádrů godulského pískovce. Donedávna se dochovalo výpustní zařízení, zhotovené z

Technické parametry Bedřichova klausu
    Technické parametry: délka hráze L = 41,5 m, výška hráze h = 4,95 m, šířka v koruně š = 2,00 m, objem nádrže ovladatelný Vn = 2 400 m3 (Hn = 3,7 m) objem maximální Vmax = 4 500 m3 (hmax = 4,85 m), kapacita bezpečnostního přepadu při Q100 = 12,00 m3s-1.3