Moje místa 0
Kostel sv. Václava raně gotického původu postaven před r. 1207 ve tvaru kříže, r. 1569 přestavěn renesančně a r. 1735 rozšířen o dvě boční lodi. Věž o výšce 35 m má typické dřevěné patro v podobě středověkého podsebití. Mobiliář převážně barokní, za oltářem barevná okna podle Maxe Švabinského.
Kostel sv. Václava
© Jiří Špaček, 06/2015
Graficke pismenko Světlá nad Sázavou je prvně doložena r. 1207 v majetku vilémovského kláštera benediktinů a již tehdy tu stál kostel, který byl r. 1343 povýšen na farní. V r. 1855 se Světlá stala městem. Ve městě se křižují silnice II/150 (Votice-Havlíčkův Brod) a II/347 (Habry-Humpolec). Na východním okraji se nachází nádraží na rychlíkové trati 230 z Kolína přes Havlíčkův Brod do Brna. Z něho též vychází populární lokální trať 212, která sleduje tok Sázavy od Světlé přes Ledečko až do Čerčan a je lidově nazývána Posázavský pacifik. Městem dále procházejí významné turisticky značené trasy, zejména červeně značená dálková trasa, která přichází od Havlíčkova Brodu ...
27.6. 2015

historie

Kostel sv. Václava byl vystavěn patrně mezi léty 1130 a 1206. Prvně je zmiňován r. 1207, kdy spadal pod benediktinský klášter ve Vilémově. Od r. 1343 byl kostelem farním. Původně to byla orientovaná, raně gotická jednolodní stavba ve tvaru kříže, kterou obklopoval hřbitov zrušený r. 1800. Od r. 1365 byl kostel přidělen k děkanátu v Německém (nyní Havlíčkově) Brodě. V r. 1506 daroval Mikuláš II. Trčka z Lípy kostelu zvon zvaný Jan evangelista,

Jiří Špaček (s využitím materiálů Turistického infocentra ve Světlé n. S.), 29.6. 2015