Kolem r.1597 dal Jan Kryštof z Valdštejna postavit zámek. Po r.1794 rozšířen. Václav Berger z Bergentalu přestavěl r.1801 v jednoposchoďovou pozdně barokní stavbu. Zčásti upraven ve 20.stol. a slouží jako internát zemědělské škole.
Průčelí zámku
© Pavel Vítek 05/2006
Graficke pismenko Obec a zámek leží 6 km jihovýchodně od Vrchlabí. Ves Fořt se poprvé připomíná r. 1590. Tehdy zdejší poplužní dvůr získal Jan Kryštof z Valdštejna. Ten nechal někdy kolem r. 1597 postavit zámek. R. 1622 se Fořt stal součástí majetkového komplexu Albrechta z Valdštejna. Zámek Fořt však prodal Magdaléně Valdštejnové. Poslední vlastník zámku z rodu Valdštejnů, Eliška Lidmila se provdala za Bedřicha Leopolda Kotulínského z Kotulína. Zámek Fořt pak byl ve vlastnictví tohoto rodu až do r. 1727. Pak se ve vlastnictví vystřídali čtyři členové hraběcího rodu Choryňských z Ledské. Dcera posledního z nich, provdaná Springensteinová, prodala zámek Václavu Bergerovi ...