Původní malý dřevěný lovecký zámeček habsburských arcivévodů v tzv. Zadních horách, nedaleko Grůně a Bílého kříže. Po zestátnění hájovna a dnes zrekonstruovaný soukromý rekreační objekt.
bývalý lovecký zámeček Habsburků od jihovýchodu
© Jan P. Štěpánek 12/2007
Graficke pismenko Bývalý lovecký zámeček habsburských arcivévodů, majitelů frýdeckého panství, na jižním svahu odlesněného beskydského hřebene zvaného lidově Grůň. Hartisov se nachází asi 1,2 km jižním směrem po modré turistické značce od rozcestníku Gruň – Švarná Hanka.
Ze zámečku, který spíše připomíná luxusnější horskou chatu, se postupem času stala hájovna a dnes je objekt v soukromých rukou. Majitel dřevěný objekt pečlivě zrestauroval a využívá jej k rekreaci. Bývalý zámeček Hartisov je tak veřejnosti nepřístupný a lze si jej prohlédnout pouze z exteriéru.

historie

Lovecký zámeček na Gruni, v poloze Hartisov, si nechal vybudovat vášnivý lovec a majitel frýdeckého panství arcivévoda Bedřich (Fridrich) Habsburský (1895 – 1918), synovec císaře Františka Josefa I. Ten a panstvo tento objekt využívalo především v době honů v okolních lesích. Dřevěný zámeček již od svého prvopočátku připomínal spíše luxusní loveckou chatu. Po vzniku samostatné Československé republiky v roce 1918 se ze zámečku stala hájenka

Popis bývalého loveckého zámečku Hartisov
    Bývalý lovecký zámeček Hartisov je přízemní dřevěná budova na kamenném základu. Tím, že se nachází ve svahu, tak z východní strany budí objekt dojem patrové stavby a vyniká kamenný základ. Zámeček je obdélný s vystouplým rizalitem v ose východní i západní strany. Západní rizalit je vstupní. Východní je v dřevěné konstrukci mělký, v kamenné základové části větší a slouží jako terasa. Celou jižní, východní a severní stranu objektu kopíruje terasa.