Z hlediska obrany nevýhodná poloha města byla důvodem výstavby městské hlásky, ze které bylo možno obhlédnout široké okolí zejména směrem na západ. Věž v jádru pochází z 15. století, současný vzhled po požáru z roku 1665. V letních měsících přístupná.
Graficke pismenko Z původního opevnění, založeného biskupem Arnoštem z Pardubic, staré Roudnice zůstala do dnešních dnů zachována věž Hláska. Snadno ji najdete když se od řeky Labe na náměstí Jana z Dražic dáte ulicí do mírného stoupání. Asi po 50 m uvidíte vlevo začátek úzké uličky, která dále pokračuje po schodech a vede kolem věže až vyústí na Husovo náměstí.
Věž byla několikrát přestavována a sloužila různým účelům. Nejprve k obraně, později k hlášení ponocného a ohlašování požárů, jako vodojem pro kašnu na Husovo nám. (dříve koňský trh), za 2. světové války jako letecká pozorovatelna a dnes slouží jako rozhledna.

věž
    rozhledna