přírodní památka Haluzická tiesňava

Prierva, Haluzický výmoľ, Sprašová súteska, Haluzice
Soutěska vznikla erozivní činností Haluzického potoka. Ještě v r. 1780 přes nevelkou rokli vedla lávka, v současnosti má délku asi 1 km, hloubku 50 m a šířku 200 m. Přírodní památka Haluzická tiesňava, vyhlášená v r. 1963, je ukázkovým příkladem říčního pirátství.
© Luděk Vláčil 07/2019
Graficke pismenko Přírodní památka Haluzická tiesňava (česky "soutěska") se nachází jihovýchodně od obce Haluzice ležící v okrese Nové Mesto nad Váhom na západním Slovensku. Soutěska vznikla agresivní erozivní činností Haluzického potoka, který se v první fázi zařízl do dolomitů a následně do spodnější vrstvy hlinitých břidlic. Kaňon má v současnosti délku asi 1 km, hloubku 50 m a šířku 200 m. Na první pohled působí neškodně, ale ve skutečnosti se zvětšuje velmi rychle. Prohlubování se dnes téměř podařilo zastavit zpomalením toku potoka pomocí hrází, ale do šířky stále a viditelně roste. Ohrožuje tak zříceninu kostelíka Všech svatých z 13. století stojící na ...
Luděk Vláčil - zdroj: https://sk.wikipedia.org, https://www.kamnavylety.sk/ a další, 20.11. 2019
    přírodní scenerie