zámek Tasovice

Mlýnský zámek
Chátrající cenný zámecký areál vzniklý rozšířením got. mlýna řádu klarisek z přel. 13. a 14. stol. Před pol. 16. stol. rozšířeny a renesančně upraveny obytné budovy mlýna nobilizovanými měšťany v malý venkovský zámek. Po pořáru v r. 2009 se zámecká část mění rychle ve zříceninu, mlýn chátrá.
jihovýchodní nároží zámku s hmotou schodišťové věže
© Jan P. Štěpánek 10/2016
Graficke pismenko Jedna z velmi cenných a o to více opomíjených a zanedbávaných památek Znojemska a jižní Moravy celkově je bezesporu zámek, respektive mlýnský zámek, na okraji obce Tasovice, 9 km východně od historického centra města Znojma. Poměrně velké obci Tasovice na levém břehu řeky Dyje dominuje především barokní chrám Nanebevzetí Panny Marie a mladší kostel sv. Klementa Marii Hofbauera, avšak velmi zchátralý, v jádře gotický a později renesančně přestavěný zámek spolu s navazujícím mlýnem při fungujícím mlýnském vodním náhonu by se mohl stát tou pravou perlou a turistickou atrakcí obce. Bohužel, nedávný požár střech nad zámeckými křídly a totální ...

Historie a stavební vývoj sídla
    Tasovice jsou starou vsí, zmiňovanou již v roce 1234, kdy patronátní právo ke zdejšímu kostelu udělil král Václav I. premonstrátům v nedaleké Louce u Znojma. V roce 1286 se Tasovice rozdělily vlastnicky na část náležející patronačně k Louckému klášteru a část kláštera klarisek ve Znojmě. Na počátku existence zdejšího šlechtického sídla však nestála tvrz ani zámeček, ale mlýn, který na přelomu 13. a 14. století vybudovaly znojemské klarisky ve

Jan P. Štěpánek dle F. Musil: Neznámé zámky Moravy a Slezska, 2015, 2.10. 2016