hrad Bergrutsch

Hausberk II.
Nepatrné náznaky terénních valů na ostrožně vybíhající do Bezručova údolí nad Chomutovem u Hrádečné. Bergrutsch je zastaralý pomístní název polohy. Z polohy lze usuzovat, že se jednalo o opevnění spjaté s důležitou dálkovou komunikací vedoucí z Chomutova přes Blatno do Saska.
Pohled na lokalitu
Graficke pismenko Celková podoba lokality dává usuzovat o středověkém původu. S vazbou na dálkovou komunikaci to mohl být kontrolní bod na této cestě. Bohužel se nedochovaly žádné písemné zmínky. Do literatury lokalitu uvedl Jaroslav Pachner a navrhl ji označovat jako Hausberk II. Nebyly zde nalezeny žádné archeologické nálezy. Nejsou zde žádné pozůstatky staveb či jiných objektů. Podle terénních náznaků šlo nejspíše o nedostavěné jednodílné opevnění, které na východní straně vymezuje příkop, před nímž je vyhozen val, další mělký příkop odděluje vlastní ukončení ostrožny. Je zde také prohlubeň, vysekaná do rulové skály, dnes zpola zasypaná.
Radovan Smokoň (zdroj: Tomáš Durdík: Ilustrovaná encyklopedie Českých hradů, Dodatky 4), 28.6. 2016

Chomutov  (CV)