Původní pozdně barokní radnice z r. 1795 byla nejprve přestavěna r. 1912. Východní věžovité třípodlažní křídlo vzniklo r. 1926, k dosažení symetrie objektu bylo téměř identické křídlo přistavěno r. 2002 i na západní straně. Před západním křídlem se nachází kamenná kašna z r. 1825.
Světelská radnice
© Jiří Špaček, 06/2015
Graficke pismenko Světlá nad Sázavou je prvně doložena r. 1207 v majetku vilémovského kláštera benediktinů. V r. 1855 se stala městem. Ve Světlé se křižují silnice II/150 (Votice-Havlíčkův Brod) a II/347 (Habry-Humpolec). Na východním okraji se nachází nádraží na rychlíkové trati 230 z Kolína přes Havlíčkův Brod do Brna. Z něho též vychází populární lokální trať 212, která sleduje tok Sázavy od Světlé přes Ledečko až do Čerčan a je lidově nazývána Posázavský pacifik. Městem dále procházejí významné turisticky značené trasy, zejména červeně značená dálková trasa, která přichází od Havlíčkova Brodu a dále sleduje tok Sázavy až k jejímu ústí do Vltavy u Davle. ...
5.7. 2015

historie

Původní pozdně barokní budova radnice obdélného půdorysu s valbovou střechou z r. 1795 byla r. 1912 opravena a přestavěna arch. Emilem Prücknerem z Nymburka. S pokračujícím rozvojem města objekt již nedostačoval jeho potřebám a proto byla r. 1926 k jeho východní boční stěně na místě starého domku přistavěna třípodlažní budova s podkrovím, která vzhledem k půdorysu připomíná věž. K zásadní změně došlo ještě r. 2002, kdy byla realizována

Jiří Špaček (s využitím materiálů Turistického infocentra ve Světlé n. S.), 5.7. 2015

Havlíčkův Brod  (HB)