Velká Hejšovina

Wielki Szczeliniec
Velká Hejšovina (polsky Wielki Szczeliniec) leží v Polsku asi 2 kilometry od českých hranic u města Karłów. Koncem 18. století se stal Szczeliniec turistickou atrakcí. V roce 1846 byla na vrcholu vybudována turistická chata v tyrolském stylu.
Graficke pismenko Velká Hejšovina se nachází v Polsku u města Karłów, asi 2 km od českých hranic. Nejlépe se k Hejšovině dostanete od hraničního přechodu Náchod - Kudowa-Zdrój. Do Karłówa je to od hraničního přechodu 15 km po silnici. Přímo pod horou je několik velkých parkovišť. Na Velkou Hejšovinu se dá jít pouze ze západní strany, ze všech zbývajících stran je ohraničena několik desítek metrů vysokými skalními stěnami. Cesta na vrchol je dnes již celkem snadná a zvládne ji téměř každý. Připravte se však na dlouhé stoupání po schodech, výhled ale stojí za to. V letních měsících se na vrcholu vybírá vstupné, přes zimu je kvůli velkému množství ledu hora nepřístupná. Vrchol hory je tvořen velkými trhlinami, které vytváří labyrint.

historie

První cesty skalním labyrintem na vrcholu hory vybudoval Franz Pabel, hostinský z Karlówa, ten se stal také prvním průvodcem. Koncem 18. století se stal Szczeliniec velkou turistickou atrakcí, jedním z návštěvníků byl i Johann Wolfgang Goethe. V roce 1846 byla na vrcholu postavena turistická chata v tyrolském stylu. Český výraz Velká Hejšovina pochází ze zkomolení původního německého názvu Heuscheuergebirge. O Hejšovině se můžete dočíst i v

Shocart turistické mapy 1:100 000

Turistické mapy Shocart 1:100 000, když 50 jsou moc podrobné.