Ojedinělý přírodní jev, písečný přesyp neboli duna který vznikl při toku Lužnice na píscích naplavených řekou jako důsledek činnosti větru. Od roku 1955 je chráněn jako přírodní památka, nyní v rámci Chráněné krajinné oblasti Třeboňsko.
Slepičí vršek
© Jiří Špaček, 04/2012
Graficke pismenko Obec Lužnice je prvně zmiňována již r. 1371, leží při stejnojmenné řece a od r. 1589 také nedaleko hráze největšího českého rybníka Rožmberka. Dominuje jí velká kaple sv. Jana Nepomuckého z r. 1875 s hranolovou věží a jsou tu zachovány jihočeské lidové stavby z 19. století. Na pravém břehu řeky se nachází vodácký kemp a kolem něj prochází k severu směrem k obci Klec červená turistická značka, která asi po kilometru dojde polní cestou k zajímavému přírodnímu útvaru zvanému Slepičí vršek.
Obec Lužnice leží v těsné blízkosti na východ od silnice I/24 z Veselí nad Lužnicí do Třeboně. Při této silnici se nachází též železniční zastávka Lužnice na trati 226 z Veselí nad Lužnicí do Českých Velenic.
Jiří Špaček, 17.3. 2015

popis

Slepičí vršek je název unikátního písečného přesypu, který vznikl při toku Lužnice na píscích naplavených řekou jako důsledek činnosti větru. Naváté písky tu vytvořily protáhlé návrší, které v severojižním směru představuje dunu o rozměrech asi 200 x 60 metrů, převyšující okolní terén o tři až čtyři metry. Přesyp se vytvořil na naplaveném štěrkovém podloží a tvoří vrchol návrší Potěšil (426 m n. m.), které nese název rybníka ležícího na sever

Jiří Špaček (s využitím webových stránek obce Lužnice a CHKO Třeboňsko), 17.3. 2015