Barokní zámek vznikl ve 2. pol. 18. stol. přestavbou renes. zámku a pův. tvrze. Částečně zůstala dochována vnitřní výzdoba. Po hospodaření STS Rakovník vrácen v restituci a na podzim 2013 prodán současným uživatelům. Objekt prochází postupnou rekonstrukcí a příležitostně je zpřístupňován veřejnosti.
zámek Olešná u Rakovníka
Graficke pismenko Ves Olešná, která leží asi 3 km severozápadně od Rakovníka, je prvně zmiňována r. 1353. V centru obce poblíž kostela sv. Martina se nachází barokní zámek, nyní v soukromém vlastnictví. Prochází tudy turisticky značená cesta z Krupé do Rakovníka, železniční zastávku obec nemá.
Romana Demjan, 22.2. 2015

historie

V Olešné r. 1507 Jiřík Birka založil tvrz zvanou Oleška, která byla po r. 1530 Šlovskými ze Šlovic přestavěna na renes. zámek. V letech 1750-1760 zahájila hraběnka Maria Anna von Mollart jeho úpravu do barokní podoby podle vzoru zámku v Schönbrunnu, přestavbu po její smrti dokončil její manžel hrabě Johann Stephan Meraviglia-Crivelli. Od r. 1838, kdy jej získali Fürstenbergové, začal však chátrat, protože byl používán jen jako ubytovna a

Nepravdivé údaje o majitelích
    Manželé Zálešákovi, kteří jsou zmiňováni v předešlém textu, nikdy nebyli majiteli zámku. Projevili pouze zájem o koupi, složili minimální zálohu, nastěhovali se a skutečnou kupní cenu nebyli schopni zaplatit. Po složitých vyjednáváních a jejich neustálých slibech o tom, že již našli bohatého sponzora, došla po dlouhé době skutečným majitelům trpělivost a nyní probíhá soudní exekuce na jejich vystěhování.
    Majitelé zámku, 20.1. 2016