Synagoga postavena na poč. 19. stol., po požáru r. 1857 upravena novogoticky. Bohoslužby se v ní konaly do počátku 2. sv. války. Členové zdejší židovské obce r. 1942 deportováni do terezínského ghetta a odtud do koncentračních táborů. Synagoga byla roku 1949 prodána a upravena na obytný dům.
Současná podoba budovy
© Milan Caha 04/2010
Graficke pismenko Synagoga v Černovicích byla postavena pravděpodobně na počátku 19. století. V roce 1857 byla poškozena požárem a posléze byla přestavena v novogotickém slohu. Bohoslužby se v ní konaly do počátku 2. světové války. Černovická židovská obec zanikla v listopadu 1942, kdy byli její členové deportováni do ghetta v Terezíně a odtud pak do koncentračních táborů. Opuštěná synagoga byla roku 1949 prodána a poté upravena na obytný dům.
Milan Caha (zdroj: Rozkošná, Blanka, Jakubec, Pavel. Židovské památky Čech. 1. vyd. Brno: Era, 2004), 1.12. 2014

židovské památky
    přestavěno