Šarkania diera

Dračí díra, Jánošíkova jaskyňa
Mohutná jeskyně vytvořená prosakující povrchovou vodou a mrazovým zvětráváním ve slepencovém podloží skalního masivu oblasti Súĺovských skal pod vrcholem Roháč. Jeskyni dominuje 10 m široký vstup a následně 60 m dlouhý stoupající prostor. Je významným archeologickým a paleontologickým nalezištěm.
celkový pohled do jeskyně
© Jan P. Štěpánek 09/2014
Graficke pismenko Volně přístupná mohutná jeskyně na jihozápadním svahu masívu Roháč (803 m.n.m.) v oblasti známých Súĺovských skal. Prohlídka jeskyně se může stát příjemným zpestřením delšího okruhu přes Súĺovské skály z obce Súĺov, přes zdejší skalní hrad po žluté turistické značce. Jeskyně se nachází takřka až na samotném závěru trasy, v místě, kde se již prudce sestupuje z vrcholového chodníku od vrchu Roháč zpět do vsi. Samotná jeskyně se nenachází při turistické stezce, ale vede k ní asi 10 až 15 minutová zacházka s poměrně náročným stoupáním těsně před ústím jeskyně. Okolí jeskyně je lemováno nádhernou přírodou s množstvím skalních stěn, bran a věží, takže její návštěva se opravdu i při troše námahy vyplatí. Opatrně však při pohybu po strmém podloží jeskyně, které je velmi sypké a podkluzuje.

popis

Jeskyně leží vysoko nad úpatím okolních skalních stěn a vede k ní krkolomný chodník, zabezpečený skobami a kramlemi. Skládá se z 60 m dlouhé, strmě stoupající chodby s dominantním až 10 m vysokým vchodem. Jeskyně se vytvořila postupem času ve slepencovém masivu činností prosakujících vod a následným odnosem materiálu. Kromě vody se na její tvorbě podílelo i mrazové zvětrávání. Jeskyně je rovněž významným paleontologickým a archeologickým

Slovenská republika, turisické mapy 1:50 000, VKÚ Harmanec
    Array