Renes. palác s bohatou sgrafitovou výzdobou v sousedství zámku Bytča nechal r. 1601 vystavět Jiří Thurzo jako místo svatebních hostin svých 6 dcer. V r. 1647 a r. 1856 palác vyhořel. Byl opraven, ale už nesloužil svému účelu. Dnes v zanedbaném stavu.
Sobášný palác s francouzskou zahradou od západu
© Jan P. Štěpánek 08/2006
Velmi ceněnou po umělecko-historické stránce, ale především zajímavou svou společenskou funkcí je stavba renesančního Sobášného (česky přeloženo Svatebního) paláce v těsné blízkosti známého zámku v Bytči. Tento zámek či dalo by se říci i zámek byl vystavěn Jiřím Thurzem v roce 1601 jako místo pro významné společenské události a setkání, především pro svatební hostiny svých šesti dcer. Výstavba zámku čistě jen s tímto účelem je v celé střední Evropě naprosto ojedinělá. Palác každého oslní svou renesanční sgrafitovou výzdobou, bohužel si však také nelze nevšimnout jeho zanedbaného stavu. Západně od paláce se rozkládá drobná udržovaná francouzská zahrada.
turistické

Palác je pro turisty přístupný v návštěvních hodinách, které jsou uvedeny na dveřích do objektu. Prohlídka s průvodcem je zde zdarma.

popis

Palác je tvořen blokovou patrovou budovou na půdoryse obdélníka s nízkou valbovou střechou. Svůj původní vzhled má palác jen z vnějšku, kde jej dodnes zdobí bohaté štuková renesanční fasáda s velkou uměleckohistorickou hodnotou. V přízemí zámku byla umístěna rozsáhlá vstupní hala zaklenutá šesti poli křížových kleneb na dva střední sloupy. K bočním stranám této haly přiléhaly hospodářské místnosti jako kuchyně, sklady, pracovny a nástup na monumentální dvojramenné schodiště do patra. Pod ním se nacházely schody do sklepů. Celé patro paláce bylo tvořeno jedním velkým sálem. Po smrti Jiřího syna Imricha však bylo toto rozčlenění znehodnoceno účelovými přestavbami. Podobně tomu bylo po požárech v letech 1647 a 1856, kdy palác vyhořel, ale byl opětovně obnoven.

Jan P. Štěpánek s využitím webu, 2.3. 2007

Historie Sobášného paláce

Společenský a hospodářský růst významu panství a zámku v Bytči, který s sebou do tohoto kraje přinesl uherský feudál František Thurzo v 70. letech 16. století si za necelých 30 let vynutil vystavění samostatného reprezentačního sídla, které by sloužilo slavnostním příležitostem, setkání šlechty, ale hlavně pro svatební oslavy a hostiny šesti dcer palatína Jiřího Thurza, syna Františkova. Právě díky svatebním účelům získal tento palác či zámek postavený v roce 1601 nedaleko samotného zámku (kaštieľa) v Bytči i své jméno – Sobášný (Svatební) palác. O době výstavby paláce a jeho účelu vypovídá i nápis vytesaný do kamenné desky nad vstupním portálem: „Slovutný a velkomožný pán Jiří Thurzo z Betlenoviec, župan Oravské stolice, přednosta královských číšníků v Uhersku a rádce Jeho posvátného císařsko-královského Veličenstva dal tento palác postavit z otcovské lásky pro svatební slavnost svých milých dcer, od…  číst dále

Slovensko, Žilinský,