Římskokatolický kostel Všech svatých na náměstí ve městě Bytča. Původní got. kostel z konce 13. stol, byl po pol. 16. stol. renesančně přestavěn Thurzy. V r.1904 vyhořel. R. 1939 moderně přestavěn, tehdy zaniká cenná zvonice blízko kostela.
pohled na východní průčelí kostela
© Jan P. Štěpánek 09/2007
Významnou stavebně historickou památkou slovenského okresního města Bytča a zároveň dominantou jeho hlavního náměstí je původně gotický římskokatolický farní kostel Všech svatých. Jeho současný, poměrně moderně působící vzhled je dílem až přestavby z r. 1939. Tehdy zanikla jeho renesančně barokní historická podoba.
historie

Vznik kostela je možno dle zjištěných archeologických nálezů a poznatků klást do druhé poloviny 13. století. Po polovině 16. století s uskutečnila tzv. velká Thurzovská přestavba. O ní nejlépe vypovídá kamenný půlkruhově zaklenutý a bohatě zdobený hlavní portál s nápisem a letopočtem 1590. Kostel nabyl přibližně současných rozměrů, vnitřní stěny rozčlenily mohutné pilíře nesoucí nadokenní pásy. Až na začátku 18. stol. byly do pilířů vsazeny pilastry se zlacenou hlavicí a patrně z této doby pocházejí i jednoduché půlkruhové barokní okna. Kostel je renesančně valeně zaklenut, avšak nástěnná malba je dílem až 20. století. Vybavení interiéru kostela je až z doby baroka. Dominují mu šedozelené mramorování, bohatě zlacené detaily a několik polychromovaných soch biblických postav. Hlavní oltář dal postavit bytčanský rodák biskup Ondřej Matušek na konci 17. století. V roce 1904 byl kostel poškozen ničivým požárem. Kostelní věž byla…  číst dále

Slovensko, Žilinský,