Hrady.cz
Barokní kostnice byla postavena v 70. l. 18. stol. knížetem Karlem Maxmiliánem z Dietrichsteina. Jsou zde vyrovnány kosti vojáků, zraněných r. 1746 v bitvě u Střegova, kteří sem byli převezeni (většina zemřela), také kosti místních obyvatel. Dále krucifix z 18. stol. a obrazy (patrně od L. Kasala).
Kostnice ve Velké Losenici
Šestiboká barokní stavba kostnice v blízkosti kostela svatého Jakuba Většího byla postavena v 70. letech 18. století knížetem Karlem Maxmiliánem z Dietrichsteina. Ve dvou hranicích jsou zde umístěny ostatky tří stovek vojáků pluku Kajetána Kolowrata, kteří byli 5.6.1746 převezeni do Velké Losenice zranění z bitvy u Střegova ve Slezsku, bitva se odehrála v rámci tereziánských válek o rakouské dědictví po nástupu Marie Terezie na trůn.
Většina zraněných vojáků zemřela, ať už na následky zranění nebo při epidemii cholery a tyfu, při které zemřela i řada místních obyvatel; nejenom mužů, ale i žen a dětí. Cca po deseti až patnácti letech byly jejich kosti vykopány a srovnány do dvou pilířů v místní kostnici.
Pavel Valenta, E. Horáková podle zdrojů Umělecké památky Čech 4., Emanuel Poche a kol., Academia 1982; www.vysocina-news.cz, 31.10. 2012

popis

Barokní centrální šestiboká stavba se stanovou mansardovou střechou, s oválnými okny, plochostropá. Kosti jsou ozdobně vyrovnané ve dvou sloupech, uprostřed mezi sloupy je krucifix z 2. poloviny 18. století. V interiéru je obraz Nejsvětější Trojice, pravděpodobně vytvořený L. Kasalem z Polné, dále obraz "Pax Vobis" (Pokoj vám), signován L. K. 1853 a dřevěná pokladnička v podobě obrazu na dřevě s motivem Ukřižování s dušemi v očistci z 18.

E. Horáková podle zdrojů Umělecké památky Čech 4., Emanuel Poche a kol., Academia 1982, 2.11. 2012