Soukromé muzeum dřevěného porculánu nabízí expozici podomácku vyráběného dřevěného náčiní a nářadí, používaného při výrobě. Muzeum založil Lubomír Marušák, který pro expozici vybudoval nejprve r. 2009 roubenou zvonici, a v l. 2010–2011 salašnickou kolibu, ve které bylo muzeum otevřeno 25.6.2011.
Expozice dřevěného porculánu
Muzeum je celoročně otevřeno, návštěvu je doporučeno předem telefonicky domluvit s panem Maruščákem, tel.: 721 881 520.
19.8. 2012

historie

Soukromé muzeum dřevěného porculánu nabízí expozici podomácku vyráběného dřevěného náčiní, jehož výroba byla ve zdejší oblasti velmi rozšířená, a nářadí, které bylo při výrobě používáno. Muzeum založil Lubomír Marušák, který první předměty do sbírky získal r. 2009. Aby měl expozici kam umístit, vybudoval nejprve v srpnu r. 2009 kopii roubené zvoničky, stojící v obci Vlčková. Při stavbě se držel tradičních postupů. Když přestala zvonice

20.8. 2012

popis

Muzeum dřevěného porculánu se nachází ve valašské vesnici Držková a zachycuje zdroj obživy držkovských občanů – podomácky vyráběného dřevěného nářadí a náčiní. Dřevo hrálo v dřívějších dobách výsadní roli v životě držkovských občanů. Držková byla odjakživa nesmírně chudým krajem. Ne nadarmo se říkalo, že je zde „konec chleba a začátek kameňa“, protože chudá políčka, posetá balvany, neposkytovala výživu ani pasekářům, natož lidem z vlastní

Lubomír Marušák, 8.8. 2012