tvrz Habartice

dolní statek, starší tvrz
Pozůstatky starší tvrze v prostoru někdejšího dolního statku v Habarticích, změněné v 17. století na rychtářský dům (dnes č. p. 22). Dolní statek původně sloužil jako sídlo manů frýdlantských pánů. Ti jej získali do plného vlastnictví roku 1712.
Dům č. p. 22

Starší tvrz dolního statku v Habarticích

Graficke pismenko Habartice (Ebersdorf) byly od 14. století sídlem manů frýdlantských pánů. Ve vsi bývaly dva manské statky: horní u domu bývalého č. p. 79 (zaniklý) a dolní v těsné blízkosti dnešní česko-polské hranice. Z areálu dolního statku se dochovaly pozůstatky dvou tvrzí: starší v domě dnešního popisného čísla 22 (rychtářský dům, zachovány sklepy v jižní části), mladší v č. p. 29 (poplužní dvůr, klenuté přízemí a arkády).
Manské vlastnictví Habartic trvalo do roku 1712. Vystřídaly se zde rody Černousů (Tschernhausenů), Bindemannů, Radewitzů a Hobergů. V uvedeném roce léno vykoupil Wenzel von Gallas. Objekty poté sloužily potřebám správy obce a statku.
Ze starší tvrze se dochovaly sklepy v jižní části domu č. p. 22 (dnes restaurace), zbytek objektu je novodobý, pravděpodobně z 19. století.
Ivan Grisa, dle Zdeněk Fišera: Ke stavební podobě tvrzí na Frýdlantsku, in Castellologica Bohemica 7, 19.6. 2011

nepatrné zbytky zdí
    Liberecký kraj