Pozdně gotický trojlodní halový kostel z let 1449–86 na místě stavby ze 14. století, původně před jižními hradbami města. Zakončení věže barokní (1696–7, střecha 1735). Dnes uprostřed representativních prostor města z 19. století.
Kostel od jihozápadu
© Ivan Grisa 04/2007
Původně předměstský kostel dnes stojí na pomezí dvou nejvýznamnějších náměstí z 19. století: Poštovního (Postplatz) a Demianiho (Demianiplatz). Během dne volně přístupný, v rámci probíhající rekonstrukce se konají různé speciální akce.

Kostel Panny Marie ve Zhořelci

Pro jižní předměstí byl někdy po polovině 14. století postaven gotický kostel neznámé velikosti a vzhledu. Ve druhé polovině 15. století jej nahradila sálová stavba s vysokým presbytářem a relativně nízkou západní věží, která se celým svým vzhledem hlásí k soudobé stavební produkci v českých zemích. Velmi pozoruhodný je západní portál s bohatou sochařskou výzdobou z doby kolem roku 1480. Nad celým kostelem se dochoval původní pozdně gotický krov. Zvonové patro věže pochází z let 1696–97, její střecha z roku 1735 (původně pouze valba). Kostel původně obklopoval opevněný hřbitov, jehož zbytky byly nalezeny při zemních pracech v okolí roku 1996. Původně byl určen pro oběti moru, zanikl po roce 1840. Zachovaly se z něj náhrobníky, osazené do vnějších stěn kostela.

Ivan Grisa, dle E. H. Lemper, Görlitz - eine historische Topographie, 7.2. 2009

Německo,