kostel sv. Jana Křtitele

Mladé Bříště
Původně románský kostel připomínán r. 1226 tvořil se sousední farou opevněný celek. V 18. století byl přestavěn barokně, v r. 1726 byla upravována věž, snad za účasti Santiniho. Poslední úpravy ve 30. letech 20. století.
pohled z jihu
© Milan Caha 10/2008
Graficke pismenko Původně románský kostel poprvé uváděn roku 1226 tvořil opevněný komplex spolu s dnešní farou (tehdejší tvrzí). Na konci 14. století byl kostel goticky přestavěn. V roce 1712 byl upraven barokně. Roku 1726 byla upravena věž. Na úpravách ve stylu barokní gotiky se pravděpodobně podílela dílna J. Santiniho. Kostel byl renovován ve 30. letech 20. století.
Milan Caha (zdroj: Poche E.:Umělecké památky Čech, díl 2. (K-O), Academia, Praha 1978), 22.12. 2008

popis

Jednolodní obdélný kostel z lomového kamene s pětibokým presbytářem s opěráky. Po jižní straně je čtvercová kaple Panny Marie Lurdské, na severu hranolová věž s opěráky a okny ve stylu barokní gotiky. Na západním průčelí se uchoval hrotitý gotický portál z roku 1380. V interéru jsou malby B. Dvořáka podle návrhu M. Alše.