Hrady.cz
Rozhledna postavena roku 1884 zdejším Krušnohorským spolkem, rozhledna časem chátrala a v roce 1928 se zřítila, obnovena téhož roku už jen jako altán, po válce chátrá a zbývá pouze kamenná podezdívka přikrytá panely. V roce 2009 obnovena.
Rozhledna Jeřabina
Graficke pismenko Rozhlednu na Jeřabině nechal v roce 1884 postavit Litvínovský Krušnohorský spolek. Tvořila ji tři metry vysoká kamenná podezdívka, která spočívala na vrcholové skalce a na níž stála jedenáctimetrová dřevěná konstrukce zakončená stříškou. V nejvyšším patře byla čtyři okna umožňující kruhový výhled do všech stran. Rozhledna byla slavnostně předána 24. srpna 1884 a stála celkem 1140 zlatých, což byly tehdy nemalé peníze; spolek doufal v navrácení investic v podobě vybraného vstupného. Vzhledem k nepříznivým klimatickým podmínkám stála ale údržba rozhledny více, než se původně předpokládalo. Rozhledna začala chátrat a musela být z bezpečnostních ...
Rozhledny v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, J. Nouza, nakladatelství 555, 1999, 16.3. 2008

Obnovení rozhledny
    Na jaře 2009 zahájil Sport areál Klíny ve spolupráci se Statutárním městem Most a společnostmi United Energy a.s. a Emeran 1860 s.r.o. obnovu rozhledny do její podoby z roku 1929. Projekt zpracovala P. Holubičková a stavbu zrealizovala fa Císař. Znovuotevření rozhledny Jeřabina proběhlo 28.6.2009 .
    zdroj: Informační tabule - Rozhledna Jeřabina, 2.8. 2010

popis

Jeřabina je jeden z vrcholů mezi Mníškem a Křížatkami nad Janovem. Hora vděčí za své jméno převažujícímu druhu stromů v okolí, rostou zde hlavně jeřáby a břízy. V minulosti se nazývala Haselstein. Jeřabinu tvoří dva skalnaté vrcholy, vzdálené od sebe asi 80 metrů. Na nižším jižním vrcholu, vysokém 785 m, stojí kamenný základ bývalé rozhledny; severní vrchol (asi 788 m) je tvořen skupinami skalek. Z obou vrcholů je pěkný kruhový rozhled: na sever

Radovan Smokoň, 16.3. 2008