Opuštěný lom v křídovém masivu. V lomové stěně lze najít množství druhohorních zkamenělin organismů, které žily v mělkém teplém moři před 63 - 97 miliony let. Lom postupně vyplňuje místní skládka.
© Luděk Pitter 09/2004
Graficke pismenko Obec Dubčany leží asi 9 km jihovýchodně od Žatce. Při výjezdu z obce ve směru na Tuchořice je hned za obcí vlevo od silnice opuštěný lom. Podle místních je dno lomu zvýšeno navážkou, takže původní lomová stěna byla vyšší. V lomové stěně, budete-li kolem ní opatrně a pozorně procházet, lze najít velké množství zkamenělin.
V období druhohor - svrchní křídy (před 97 - 63 mil. lety) zaplavilo křídové moře značnou část našeho území a v mělkých teplých vodách se dařilo zejména měkkýšům, jejichž schránky až o velkosti 15 cm jsou v usazeninách - lomové stěně dobře patrné. Nepokoušejte se zkameněliny uvolnit z lomové stěny, je to zbytečné a pouze je zničíte. Daleko snáze je získáte ze suti pod lomovou stěnou, kde je hornina již zvětralá.
15.11. 2004

popis

Lomová stěna je v současnosti zespoda nepřístupná, nebo jen velmi špatně a za cenu možného vyhnání. Na místě louky je dnes rozbujelý křoviný porost, sem tam vzrostlé stromy a přímo před lomem je soukromé pole a je na něm chmelnice. Dá se ale bez problémů jít z druhé strany přes jiné pole, nahoru nad lomovou stěnu. I tam se dají sezbírat krásné kousky. Lom navštíven červenec 2010.
    Veronika von Rau , 7.12. 2010