Moje místa 0
Fragmenty tvrze. Již r. 1219 se zmiňuje Přibyslav z Malíkovic a r. 1349 Ctibor z Malíkovic. R. 1418 se v majetku Buška z Malíkovic prvně uvádí tvrz. V 16 stol. ji koupil a renesančně přestavěl Gothard F. Žďárský. R. 1599 připojena Valdštejny k panství Smečno a sloužila již jen hospodářským účelům.
pohled ze silnice
Graficke pismenko budova tvrze je součástí areálu (bývalého?) zemědělského družstva, vidět je pouze přes plot brány do dvora. Při letmém pohledu vypadá poměrně zanedbaně.
23.2. 2004

Pozůstatky tvrze v Malíkovicích
    Tvrz v Malíkovicích je ve starších historických pramenech uváděna jako „původiště rodu z něhož se r. 1219 připomíná Přibyslav z Malíkovic“. Novější prameny uvádí jako prvního známého majitele Ctibora z Malikovic r. 1349. Vesnice byla později rozdělena na několik statků, které byly sloučeny až někdy před r. 1418, kdy celý tento majetek držel Bušek z Malíkovic a samotná tvrz je poprvé přímo zmiňována. Po něm držel tvrz jeho syn Jindřich, po němž